★ Tompoucen zonder gelatine ★

geplaatst op
donderdag 3 januari 2019

Sinds ik plantaardig ben gaan eten (eigenlijk is het een moetje i.v.m. voedselintoleranties) merk ik dat ik een hoop dingen niet meer mag en kan eten. Eigenlijk at ik al jaren geen tompoucen meer, omdat hier gelatine in zit. Ik ben iemand die graag experimenteert met voeding en dierlijke middelen vervangt door plantaardig, mede door mijn nieuwe levensstijl. Ik besloot daarom om tompoucen te maken zonder gelatine en dierlijke ingrediënten, maar juist met plantaardige producten!

Spoiler: zelfs diehard tompouceliefhebbers vinden deze plantaardige variant lekker(der)!
Benodigdheden voor de plantaardige tompoucen:
- 55 gram custard poeder
- 500 milliliter vanille sojamelk
- 70 gram suiker
- 250 milliliter sojaslagroom
- 1,5 eetlepel plantaardige melk (gewoon sojamelk zonder smaakje)
- 270 gram veganistisch bladerdeeg (bladerdeeg 'Origineel' van Koopmans)
- 75 gram poedersuiker
- 3 aardbeien


Hoe maak je de plantaardige tompoucen:
- Verwarm eerst de oven voor op 200 graden

Het glazuur
Ik maak eerst het glazuur, zodat dit gewoon even kan staan in de koelkast
- Maak met een mixer of met een vork de aardbeien plat. Haal wel eerst het kroontje eruit.
- Voeg vervolgens 75 gram poedersuiker toe met de 1,5 eetlepel plantaardige melk. Let op dat je niet teveel toevoegt, het moet niet te dun worden. Handig is om steeds een beetje toe te voegen. Roer het goed door en zet het daarna in de koelkast. Mocht het mengsel niet dik worden, voeg dan meer poedersuiker toe

De tompoucen
- Meng de custard met de sojamelk en suiker. Roer dit goed door en verwarm het door het te laten koken. Wacht tot het kookt en indikt, roer het nog steeds goed door. Laat het vervolgens afkoelen
- Klop de sojaslagroom met een eetlepel poedersuiker tot het luchtig is. Wordt het niet luchtig? Doe er dan nog wat poedersuiker bij. Bewaar dit in de koelkast tot het mengsel met custard ook afgekoeld is. Dan haal je het er weer uit en spatel je de slagroom door het afgekoelde custard mengsel heen. Is de custard lauw? Maakt niet uit, als het maar niet heel heet is. Roer het goed door!- Pak het bladerdeeg, leg dit plat op een bakplaat en prik er gaatjes in. Bak het bladerdeeg ongeveer 10 minuten tot het een lichtbruine kleur heeft. Laat het vervolgens ook afkoelen.
- Snijd het bladerdeeg, wanneer ze 10 minuten in de oven hebben gezeten, met een scherp mes op de grootte hoe jij ze wil hebben. Dat kan op tompouce grootte, maar ook kleiner. Besmeer een stuk bladerdeeg met het custard mengsel en leg de tweede helft van het bladerdeeg er bovenop.
- Smeer vervolgens het glazuur op de bovenkant van het bladerdeeg en laat het een uur opstijven in de koelkast. Dit gaat bij mij best lastig, maar ik probeer er het beste van te maken, haha!

Met dit recept heb je ongeveer genoeg aan 15 tompoucen. Moet je wel twee doosjes bladerdeeg halen!

Tip: het custardmengsel kan een beetje aan de vloeibare kant kan zijn. Door het een half uurtje in de vriezer te zetten wordt het ietwat harder en is de kans op 'instorten' van je tompouces minder. Na een half uur verruil ik de vriezer voor de koelkast!
Ik vind ze in ieder geval ontzettend lekker, ondanks dat ik geen keukenprinses ben. Mocht ik in die Netflixserie komen, dan kunnen ze wel zeggen: she nailed it! Maar goed. De kleur van de binnenkant is geel in plaats van wit, dat komt door de vanille sojamelk. De tompoucen smaken daarom, niet zo gek ook, een beetje naar vanille. Natuurlijk bracht ik ook een paar naar mijn oppaskinderen en naar mijn ouders. Reacties van hun:
''Ik vind ze ontzettend lekker''
''Dit had ik niet verwacht, maar het smaakt heerlijk''
''Dit wil ik vaker''
''Veel lekkerder dan de originele tompoucen''
''Ik proef veel vanille maar dat maakt het lekkerder dan de echte tompoucen''
''Het eet fijn omdat je weet dat er geen dierlijke ingrediënten in zit''
''Bij een originele tompouce neem je een hap en is het heel luchtig, maar bij deze is het anders, wel  veel fijner eten, het wordt veel minder een knoeiboel''
''Het ruikt zelfs lekker''

Al met al zijn veel mensen enthousiast en ik ook! Ze zien er misschien niet heel lekker en florissant uit, zijn totaal niet Instagramwaardig, maar ze wel heeeeul erg lekker!

P.s. toffe combinatie he, ik op mijn sportschoenen met drie tompoucen op een bordje, onderweg naar mijn ouders. Ha!