Zero waste: wattenschijfjes hergebruiken

geplaatst op
woensdag 2 januari 2019

Elke avond reinig ik mijn gezicht met ongeveer drie wattenschijfjes. Heb ik veel make-up (foundation en lippenstift) op, dan verdrievoudigd dat aantal. Doe dat maal 365 en je weet wat je ongeveer weggooit aan wattenschijfjes per jaar. Een ruime schatting, maar het zijn er veel. Misschien wel een beetje té veel.

Dit kan toch anders? En of dat kan! De titel kan misleidend zijn maar dat is het niet. Ik ben namelijk overgestapt naar wasbare wattenschijfjes. Een milieuvriendelijk alternatief in plaats van de katoenen wegwerpvariant.
Je kunt de wattenschijfjes prima zelf maken van badstof. Even naaien en je hebt er zelf ook een. Maar laat ik nou onhandig zijn, dus zelf maken is niet voor mij weggelegd. En kopen is veel leuker, verdient iemand er ook nog aan. Win-win!

Gelukkig zijn er webshops die kant en klare wasbare wattenschijfjes verkopen, zoals in de shop van LanaLuna. Heel tof, ook nog met een leuke print. Ik bestelde er drie!


Het klinkt misschien raar, wasbare wattenschijfjes en wattenschijfjes hergebruiken, maar je kunt de schijfjes gewoon in de wasmachine wassen op 60, 40 of 30 graden. Tip: doe ze wel in een waszakje. Maar dat had je vast zelf al bedacht. Ik raak regelmatig sokken kwijt en het zou zonde zijn om deze schijfjes ook kwijt te raken.

Sowieso gebruik ik nu weinig tot geen make-up meer, dus ik gebruik de wattenschijfjes af en toe. Maar als ik ze gebruik, zijn ze goed. Ze nemen de make-up goed af. Op de foto zijn ze nog nieuw, maar dit artikel is uiteraard geschreven nadat ik ze heb gebruikt. Ik maak eerst de schijfjes nat met een beetje water, vervolgens doe ik mijn reinigsmelk/lotion erop en boen mijn gezicht. De mascara en foundation wordt goed meegenomen. De schijfjes voelen fijn aan, zacht. Geen schuurpapier zoals je vaak hoort, maar dit is een zachte stof. Dat vind ik erg fijn.

Je krijgt bij de bestelling ook nog een soort van gebruiksaanwijzing. Deze hangt naast mijn wasmachine, just in case om niet te vergeten op hoeveel graden ik het moet wassen. Ik was ze in ieder geval gewoon mee met mijn bralettes, die mogen ook tot 30 graden gewassen worden.


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook overstappen op wasbare wattenschijfjes? Goed voor het milieu en zero waste! Hier is een link naar het product van de webshop van LanaLuna.

Ik ben heel benieuwd hoe ze er over een half jaar uit zien. Stay tuned!