Vegan softijs van de Ikea

geplaatst op
dinsdag 30 juli 2019


Verrast was ik toen ik naar de Ikea ging. Ik bedoel; inspiratie opdoen voor mijn huis en vegan softijs! Over dat laatste gesproken; softijs mis ik ontzettend. Ik mag het niet, omdat er melk in zit. Een mogelijke vegan versie mag ik daarentegen wel. En deze hebben ze bij de Ikea! Zou deze lekker zijn of niet? En belangrijk; is de smaak identiek aan echt softijs?

De aankondiging hing al groot op het bord bij de catering van de Ikea; het 'plantaardig aardbei ijsje'. Het stond er mooi op afgebeeld, het leek echt op roze softijs. Ik betaalde een hoortje (nog niet plantaardig, maar dat zag ik voor deze ene keer even door de vingers omdat daar een heel klein melkdeeltje in zit) en liep ik naar de ijsmachine. Nieuwsgierig!

Ikea schrijft:
''Softijs is een van de populairste producten van de IKEA bistro. In de zomer van 2018 kondigde IKEA al plannen aan rondom de duurzamere, plantaardige versie van het traditionele softijsje. Het Zweedse bedrijf is op zoek gegaan naar de juist smaak en structuur. Met als resultaat: een plantaardige lekkernij die net zo romig en luchtig is als het traditionele softijsje. Het plantaardige softijsje is gemaakt van fruit en aardbeienpuree.''

bron: https://www.ikea.com/nl/nl/about_ikea/newsitem/plantaardig-softijs-ikea-vanaf-april-in-de-winkel


Ijsje doet naam 'softijs' geen eer aan
Indirect ga ik er dan ook vanuit dat het echt naar softijs zou smaken. Maar dat was het helaas niet.
Het was net gewoon sorbetijs met de smaak aardbei. Alsof je bij de Min12 of een andere Italiaanse ijszaak een bolletje aardbei bestelt. Dit vegan ijs wordt vergeleken met softijs, dat is hoe ze er mee adverteren en hoe ze er over het ijsje spreken. Maar mocht het de naam 'sorbetijs' krijgen, is het terecht. Het 'romige' mis ik, evenals luchtig. Mocht je iemand met een blinddoek dit ijsje voorschotelen, dan zou diegene ook direct 'sorbetijs' of 'schepijs' zeggen. De kleur roze is overigens wel heel mooi, weer eens iets anders dan wit.

Al met al lichtelijk teleurgesteld (een beetje dan, hihi), omdat ik me zo op deze warme dag had verheugd op een lekker vegan softijsje met de echte romige smaak. Toch vind ik dat de Ikea super goed op weg is om eten voor iedereen toegankelijk te maken. Of je nou vega, vegan of vleeseter bent. En weet je? De vegetarische hotdogs zijn zelf goedkoper!

Heb jij deze al geprobeerd? En wat vind jij van dit ijsje?