Hotspot: Fruitbar Sis Leeuwarden

geplaatst op
dinsdag 6 augustus 2019


Verse smoothies en vegan food: sinds zo'n 3,5 jaar zit Fruitbar Sis gevestigd in hartje Leeuwarden aan de Naauw 5a. De smoothiebar is een aanwinst voor de stad Leeuwarden. Eigenaresse Siska de Vries (34) zorgt er samen met 3 andere werknemers voor dat iedere klant voorzien is van een heerlijke verse smoothie, gembershotje, lunch of iets hartigs.

Siska heeft 8 jaar op Curaçao gewoond. Daar zag ze veel kraampjes waar je verse smoothies kon krijgen. Daar werden nog wel melkpoeders en 3 á 4 scheppen suikers aan toegevoegd. ''Het idee is leuk, what you see is what you get, en daar wilde ik iets mee doen, maar dan hier'' vertelt Siska enthousiast. ''Zodoende is Fruitbar Sis wat het is. Beetje bij beetje wordt de kaart uitgebreid en er is sinds kort een vegan kaart.'' Voor de winter wil Siska soepen maken. En voor volgend jaar zomer heeft ze ideeën: denk bijvoorbeeld aan smoothiebowls en watermeloenpizza's.


Het loopt lekker door en de klandizie is hoog. Het interieur is mooi, er is diversiteit aan tafels, er staan cactussen op tafel. Het is knus en gezellig. Er komen veel studenten en jongvolwassenen, veel veganisten en mensen met een gezonde levensstijl. Ook toeristen weten de smoothiebar te vinden. De smoothies zijn kenmerkend en de smoothie 'salsa' wordt het meest besteld. Hier zitten veel soorten fruit in en de smaak is zoet. Alles is vers qua bestelling. Niks staat van te voren klaar, de smoothie wordt voor je gemaakt terwijl je wacht. Siska wil daarin uitblinken. Ze werken ook secuur met handschoenen. Siska vertelt: ''wanneer we iets bereiden, hebben we handschoenen aan. Soms heb ik geen handschoenen aan en voelt dát juist gek!''

Siska zou anderen sowieso de gembershot aanraden: ''zelf ben ik gek op een gembershot. Het is behoorlijk sterk, pittig, kriebelt in je keel, maar je wordt er fit van. Alsof je een klap in je gezicht krijgt. Ook als je niet fit bent of je hebt een snackaanval: ik neem dan gewoon een gembershot en het nare gevoel is weg. Je kunt beter een gembershot nemen in plaats van koffie of een espresso shot. Van een shot espresso gaat je bloedspiegel omhoog en daarna weer hard naar beneden. Bij een gembershot blijft je bloedspiegel gelijk, dus het is ook nog beter.'' En daar ben ik het mee eens. Ik kreeg een gembershot met natuurlijk gember, citroen en cayennepeper. Ik was niet fit, maar daarna leek het alsof ik tien uren had geslapen. En nee, ik overdrijf niet!

De smoothiebar is is 6 dagen in de week van tot 18.00 uur open. Op maandag zijn ze gesloten. Af en toe worden er workshops handlettering gegeven. Ook heel leuk!

Op de website van Fruitbar Sis < (klikbaar) staat trouwens een menukaart, voor alle nieuwsgierigen onder ons. De calorieën staan er zelfs bij! Maar er naartoe gaan en je laten verrassen is veel leuker, toch? Wellicht belangrijk: je kunt op het moment van schrijven alleen betalen met pin.